Rock Diaries
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Rock Diaries

Rock'N Roll
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 J.R.R. Tolkien’in Orta Dünyası ve Metal Müzik

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
LeWis
RockeR Yönetici
RockeR Yönetici
LeWis


Mesaj Sayısı : 112
Yaş : 30
İfAdem : J.R.R. Tolkien’in Orta Dünyası ve Metal Müzik F2a49e77adcbd8486691fb6efd0c4aac
Kayıt tarihi : 24/07/08

J.R.R. Tolkien’in Orta Dünyası ve Metal Müzik Empty
MesajKonu: J.R.R. Tolkien’in Orta Dünyası ve Metal Müzik   J.R.R. Tolkien’in Orta Dünyası ve Metal Müzik Icon_minitimePerş. 14 Ağus. - 16:19:07

Bir dünya düşünün ki mekan ve zaman güdümü olmadan kendi ırkınız dışında olan aklı yetkin varlıklarla iletişim kuruyorsunuz, tek bilinç sahibi olmanın verdiği yalnızlık duygusundan zerre hislenmeden kendi öz varlığınızın bilincine varıyorsunuz. İşte burası Tolkien’in Orta Dünya’sı. Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk kitabı Yüzük Kardeşliği kitabında Deniz Erksan’a ait olan Önsöz’de yer alan bu düşünce, Orta Dünya’nın neden bu kadar kişi tarafından "gerçek olmalı" demesine neden olduğuna bir sebep teşkil ediyor. Yine bu önsözde Tolkein’in Kaçış’ına dem vurulurken yer alan bir cümle beni böyle bir yazı yazmaya itmiştir:

"gerçek Kaçış çoğu zaman İğrenme, Öfke, İtham ve İsyan’la el ele gider."

İğrenme, Öfke, İtham ve İsyan. Bu dört öğeyi bir araya getirdiğimde aklıma ilk gelen şey Metal Müzik oldu açıkcası. Tolkien gibi düşünen, Tolkien gibi Kaçış yolu arayan bunu da müziklerine yansıtan gruplar...

Bu gruplardan da ilk aklıma gelenler Blind Guardian ve Summoning...

1998 yılında piyasaya sürdükleri "Nightfall in Middle-Earth" isimli albümleri ile John R.R. Tolkien’nin "The Silmarillion" kitabını konu alan konsept bir albüm yaratan Blind Guardian, sanırım çoğu Tolkien fanı tarafından da ilk akla gelen isimdir. Ülkemizde de konserler veren grubun Tolkein hayranlığı dillere destan. Hatta Yüzüklerin Efendisi serisinin sinema uyarlamasındaki soundtrack albümünde gruba yer verilmemesi çoğu kişi tarafından hayal kırıklığı ile karşılandı. Grubun "Keşke hiç albümümüz olmasaydı da bu soundtrack albümünde parçamız olsaydı." dediği, hatta soundtrack albümünde yer almamasının nedeninin Tolkien’in oğlu Christopher Tolkien’in, Tolkein ailesinin yahudi olmasına ve Blind Guardian’ın Alman olmasına mütevellit, grubu bu albümde görmek istememesi şeklinde söylediği de rivayet ediliyor. Bunlar ne kadar doğru bilemiyeceğim ama o albümde bu grup mutlaka olmalıydı.

Summoning ve Blind Guardian albümlerinde Tolkien’in Kaçış yaptığı Orta Dünya’ya bir yolculuk sözkonusu. Bu dünyadan sizi başka bir dünyaya alıp götüren ezgiler ve sözler adete böyle bir dünyanın gerçekliğine dem vurur nitelikte. Sizi düşündüren tek şey Orta Dünya ve onun kendi benliğinizdeki panoraması.

Fakat yine Orta Dünya figürlerini kullanan Burzum, Tolkien’in alegori nefretine inat kendi mit ve inanç dünyası ile Orta Dünya’yı adeta bütünleştirmektedir.

Burzum kelime anlamı olarak Mordor lisanı olan Black Speech’de (orkların kullandığı dil) karanlık anlamına gelmektedir.

Burzum’un bir önceki ismi de yine Orta DÜnya figürlerinden Orklara ait bir tür olan Uruk-Hai idi. Şimdi Burzum’un Orta Dünya alegorisine gelelim:

Burzum’un kurucusu Varg Vikernes’in Orta Dünya figürleri hakkındaki görüşleri gerçekten çok ilginç. Mesela Hobbitleri çocuklar gibi sıkıcı bir varlık olarak görüyordu Vikernes. Cüceleri de kapitalist domuzları hatırlatan yine sıkıcı varlıklar olarak belirtiyordu, Moria olarak bilinen ve Balrog isimli ateşten oluşmuş bir iblis tarafından hakimiyet altında tutulan, "Karanlık Yarık" olarak da Türkçe’ye çevrilen, bir yer için de "Orası harika bir yer ve Cücelerin kuralları da iyiydi ama ben Cücelerin aç gözlülüğünü beğenmedim, hem ayrıca kim kısa olmak ister ki?" diyerek neden Cüce olmak istemediğini de belirtmiştir.Elfler için de şöyle yorum yapmıştır: "Elfler büyülüyordu, güzeldi ve özellikle ölümsüzlüğü ve doğaya yakınlıkları güzeldi ama onlar bir çeşit kalın kafalıydılar ve yanlış taraf için savaştılar."

Vikernes’in esas alegorisi ise Sauron içindi: "Dünyaya sıkıntı verip, meydan okuyan ve dünyayı maceraya sürükleyen Sauron’da ise doğal bir cazibe hissettim. Onun’da tıpkı Odin gibi Yüzük’ü vardı, onun da tıpkı Odin gibi Göz’ü vardı..." Sauron’u Odin’e (Paganizm’in en büyük tanrısı), Orkları da Viking savaşçılarına benzetmektedir Vikernes. Böylece Vikernes İskandinav Mitolojisi ve inançları (Paganizm) ile Orta Dünya’yı bütünleştirmiştir. (1)

İster salt lirik veya alegorik olsun Tolkien’in Orta Dünyası, Metal Müzik dünyasını etkilemeye devam edecek...


(www.rockturk.com dan alıntıdır)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://rockdiaries.yetkin-forum.com
 
J.R.R. Tolkien’in Orta Dünyası ve Metal Müzik
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Metal Ve Metallica!
» Metal Rock

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Rock Diaries :: Müzik :: Makaleler-
Buraya geçin: